За какво да внимавате при посещението си при родилка

Публикувано от Ивета 01/10/2015 0 Коментар(и) Новини,

За какво да внимавате при посещението си при родилка

 

Знаете сценария: Ваша близка приятелка има бебенце и Вие искате да я посетите вкъщи, за да я поздравите и нямате търпение да гушнете бебето! Не правят ли всички жени така? Но ако и Вие сте майка, знаете че нещата не седят точно по този начин. А ако все още не сте, е време да научите какво точно не трябва да правите, когато посещавате жена, която скоро е родила.

 

детски дрехи за бебе

Ако вече сте станали майка, помните, че поне през първите два месеца след раждането на детето Ви, сте избягвали да събирате много хора вкъщи и не сте искали да прегръщат и „играят” с новороденото. То може да има колики, чувствителна кожа или просто да не искате да се създава суматоха от много хора, непознати за бебето физиономии, които не спират да говорят, да го гушкат и да го „търмешкат”.

 Някой казал ли им е, че искате да гушкат бебето Ви?

И не става дума само за бебето. За родилката също не е най-доброто да отделя внимание на всеки гост и да подели с всички яденето, което е приготвено с толкова усилия, например от мъжа й, докато тя кърми. И така, ако все още не сте станали мама или са минали доста години от тогава, някои правила за добро поведение са необходими, когато посещавате приятелка, която току що е родила:

Занесете й яденето, което знаете, че обича!

Това може да бъде ястие от нейн любим ресторант, който не е посещавала отдавна. Съобразете се, разбира се да вземете и една порция за мъжа й. За предпочитане е да не готвите Вие, освен ако не сте сигурни, че това, което ще приготвите наистина ще й хареса.

Не й яжте яденето!

Дори и да има останало ядене от предишния ден, дори и не помисляйте да го изяждате, даже  и тя да ви предложи! Тя е просто любезна, а Вие трябва да съобразите, че е по-добре да оставите храната за нея и мъжа й, защото в противен случай това означава ново готвене за тях! Може да изпиете нещо, което сам сте си сервирали, за да не ги уморявате. След това си измийте чашата!

бебешки дрехи

Занесете подаръче, дори и вече да сте занесли в родилното!

Попитайте приятелката си от какво има нужда или сами изберете нещо простичко, но практично като залъгалки или лигавници. Ако става дума за много близка приятелка, спокойно можете да я попитате какви памперси използва за бебето си и й купете памперси! Същите, които ползва, не по-евтини!

Внимавайте с детските дрехи!

Не купувайте дрешки, неподходящи за сезона, например лятна рокличка в края на октомври. Бебетата растат бързо и най-вероятно няма да може да я облече следващото лято.

Направете снимки!

Много е вероятно младата майка да няма търпение да ги прави, но Вие можете да щракнете няколко снимки на новороденото, да ги изкаратеи по-късно да ги изпратите на приятелката си.

 Не носете украшения за стаята на новороденото!

Колкото и чаровна да е, никоя майка не иска друг да украсява стаята на бебето й. Ако й занесете нещо, което не й харесва, например огромно плюшено мече, ще я принудите да му търси място от учтивост в някой ъгъл и то само да събира прах, а плюшените играчки събират много прах!

Бъдете от полза!

дрешки за децаДори и приятелката Ви да заявява, че има контрол над всичко, обяснете й, че приятелите са, за да помагат и...изгладете някоя детска дреха или просто дреха, измийте чиниите, които са в мивката.


Бъдете приятелка, която:


-Ще занесе храна, но няма да остане на гости.
-Ще се обади да попита дали родилката се нуждае от някое лекарство.
-Ще постави нещата, които заемат място във високите шкафове в къщата, които родилката не може да качи, защото са й правили секцио.
-Ще се опитате да помогнете, а не просто да попитате има ли нужда от помощ.
-Ще поемете бебето за един час, просто ще го люлеете в люлката, за да може приятелката Ви да се изкъпе.

Не бъдете приятелка, която:


Ще влезе в къща с новородено бебе с празни ръце, ще се разположи на канапето, ще го гушне и ще го...”дундурка”!


И в никакъв случай не посещавайте родилка с новородено и при най-малкото съмнение, че сте болни!


Източник на текста: mama365.gr
Превод от гръцки: Ивета Назлиду

 

Остави коментар

Web Analytics